Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
DESIGNED BY JOOMLATD

Projekt współpracy: Lokalna Akademia Rozwoju Kompetencji - LARK 2021/2022

O projekcie

Projekt współpracy pt. Lokalna Akademia Rozwoju Kompetencji (akronim: LARK) obejmuje swoim obszarem cztery Lokalne Grupy Działania: LGD Natura i Kultura; LGD Zielone Mosty Narwi, LGD Ziemi Mińskiej, Forum Powiatu Garwolińskiego. W celu właściwej realizacji projektu zawarta została Umowa partnerska, określającą założenia, obowiązki Partnerów w ramach projektu współpracy. 

W ramach realizacji operacji LGD Zielone Mosty Narwi oferuje:

  • Kurs: prawo jazdy kategorii CE oraz kategorii C+CE,
  • Wyjazd studyjny.

Głównym celem operacji LARK jest wzrost aktywności gospodarczej na obszarach wiejskich objętych działaniem partnerskich LGD poprzez organizację działań podnoszących umiejętności przedsiębiorcze oraz kompetencje zawodowe ich mieszkańców.

Opercja LARK współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Kurs: prawo jazdy kategorii CE oraz kategorii C+CE

Pozostałe informacje

Operacja własna pt. Konkurs kulinarny szansą na rozwój zasobów lokalnych 2020r.

O projekcie

LGD Zielone Mosty Narwi realizuje operację własną pt. Konkurs kulinarny szansą na rozwój zasobow lokalnych.
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 Realizacji operacji obejmuje:

  • organizacja konkursu kulinarnego z nagrodami;
  • wykonanie materiałów promocyjnych;
  • udział LGD w targach regionalnych.

Działania zaplanowane w projekcie mają na celu tworzenie warunków do rozwoju przedsiębiorczości przez dostarczenie praktycznych umiejętności.

Konkurs kulinarny

LGD Zielone Mosty Narwi serdecznie zaprasza do udziału w konkursie kulinarnym realizowanym w ramach operacji własnej pt. „Konkurs kulinarny szansą na rozwój zasobów lokalnych”.

Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są w 6 kategoriach:

  • W kategorii: Dania główne;
  • W kategorii: Torty;
  • W kategorii: Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.;
  • W kategorii: Ciasta i desery;
  • W kategorii: Napoje bezalkoholowe;
  • W kategorii: Nalewki.

Szczegóły określa Regulamin

Regulamin
plik PDF - pobierz

Formularz zgłoszeniowy
plik PDF - pobierz
plik DOC - pobierz

Ogłoszenie o konkursie
plik PDF - pobierz 

Pozostałe informacje

Projekt współpracy: Lokalna Akademia Współpracy - LAW 2019/2021

O projekcie

Projekt współpracy pt. Lokalna Akademia Współpracy (akronim: LAW) obejmuje swoim obszarem trzy Lokalne Grupy Działania: LGD Zielone Mosty Narwi; LGD Natura i Kultura; LGD Ziemi Mińskiej. W celu właściwej realizacji projektu zawarta została Umowa partnerska, określającą założenia, obowiązki Partnerów w ramach projektu współpracy. 

Realizacja operacji obejmuje:

  • Kurs: operator koparko-ładowarki,
  • Wyjazd studyjny.

Głównym celem operacji LAW jest wzrost umiejętności przedsiębiorczych i kompetencji zawodowych mających wpływ na sytuację mieszkańców obszarów wiejskich na obszarze objętym działaniem partnerskich LGD.

Opercja LAW współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Kurs: operator koparko-ładowarki,

Pozostałe informacje

Projekt współpracy: Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną - PLAT 2019/2020

O projekcie

Projekt współpracy pt. Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” (akronim: PLAT)

Szkolenie z zakresu przedsiębiorczości

LGD Zielone Mosty Narwi zrealizowało zadanie w ramach projektu współpracy - szkolenie z zakresu przedsiębiorczości pt. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w oparciu o lokalny potencjał. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski. Szkolenie poprowadził dr. Leszek Leśniak. Szkolenie odbyło się w dniu 6 września 2019r. w Lipie ("Karczma Wielka Lipa").

Uczestnicy zostali zapoznani następującą tematyką:
- Włączenie społeczne, jako czynnik rozwoju lokalnej społeczności;
- Innowacje – mechanizm wspierający rozwój przedsiębiorczości na wsi;
- Przeciwdziałanie zmianom klimatu i ochrona środowiska warunkiem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich;
- Działalność gospodarcza polegająca na produkcji i sprzedaży produktów lokalnych/ regionalnych;
- Produkty lokalne/tradycyjne w systemach żywności wysokiej jakości;
- Marketing jako metoda budowy silnej marki produktów lokalnych/tradycyjnych.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i uczestnictwo w szkoleniu :)



Rekrutacja

Konkurs kulinarny


Ogłoszenie o konkursie

Podsumowanie konkursu
LGD Zielone Mosty Narwi po raz pierwszy zorganizowało Konkurs kulinarny pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs odbył się 12 września 2019 w Karczmie Wielka Lipa w ramach podziałania 19.3 ”Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW na lata 2014-2020. Projekt współpracy pt. ,,Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” jest realizowany w partnerstwie pięciu LGD z Mazowsza (LGD Ziemi Mińskiej, LGD Natura i Kultura, LGD Forum Powiatu Garwolińskiego, LGD ”Równina Wołomińska” oraz LGD Zielone Mosty Narwi).

Do konkursu przyjęto zgłoszenia 53 potraw i napojów. Konkursowe dania oceniano w czterech  kategoriach: Dania główne, Ciasta i desery, Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp., Napoje.

Potrawy zgłoszone w konkursie ocieniała komisja konkursowa.

Po ocenie i degustacji komisja przyznała:

Dania Główne:
I miejsce:  Pułtuskie Stowarzyszenie Dialogu Most Aneta Szymańska (Kaczka po Żydowsku);
II miejsce: Genowefa Król (Kotlety z kaszy jaglanej);
III miejsce: Aleksandra Turek, Sandra Piotrowska (Pierś z kurczaka zapiekana w towarzystwie surówki warzywnej);

Ciasta i desery:
I miejsce:  Natalia Kazimierczak (Tort czekoladowy z musem porzeczkowym);
II miejsce: Kinga Smyk (Delicjowy puch);
III miejsce: Hanna Kazimierczak (Ciasto porzeczkowe);

Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.:
I miejsce:  Ewa Jurzyk (Półgęsek);
II miejsce: Jacek Machnacz (Pasztet Mazowiecki z królika);
III miejsce: Wyroby Mięsne Regionalne Małgorzata Kwiatkowska (Kiełbasa Jałowcowa);

Napoje:
I miejsce:  Genowefa Sobczyńska (Nalewka z zielonych orzechów włoskich);
II miejsce: Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka” Adriana Machnacz (Nalewka z czeremchy);
III miejsce: Zygmunt Krzysztof Skoroszewski (Nalewka z tarniny).

Dodatkowo w kategorii "Nalewki” Gmina Nasielsk, Gmina Zatory oraz Gmina Obryte przyznały wyróżniania oraz nagrody: Arkadiuszowi Wyrek (Tatusiowy bimber), Mirosławowi Rębała (Wino z winogron ciemnych), Renacie Gadek (Kompot z Jabłek).

Gratulujemy laureatom, wszystkim uczestnikom konkursu kulinarnego bardzo dziękujemy za udział. Dania, napoje, które Państwo przygotowali były pyszne i przepiękne.
Bardzo dziękujemy :)

Zdjęcia

 

Pozostałe informacje

TOP