W dniach 25-26 lipca 2023r.w Lipie odbył się dwudniowy warsztat serowarstwa. Zajęcia poprowadził Serowar Żuławski mgr inż. technolog Krzysztof Jaworski. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski.

Podczas warsztatu uczestnikom została przekazana wiedza potrzebna do samodzielnego wytworzenia różnych rodzajów sera, jak również umiejętności praktyczne potrzebne serowarowi.
Wśród poruszanych zagadnień znalazły się m.in.:
- Technologia  wytwarzania sera podpuszczkowego dojrzewającego.
- Wytwarzanie serów z masy parzonej. Omówienie wytwarzania serów na sposób włoski.
- Wytwarzanie sera na sposób holenderski. Technika wytwarzania sera żuławskiego.
- Wytwarzanie sera halloumi i serów zwarowych. Wytwarzanie ricotty.

Gouda farmerska, ricotta, ser ręczny, domowy z ziołami i dodatkami smakowymi, ser z masy parzonej (parzenica żuławska), ser halloumi - to przykłady produktów mleczarskich, których techniki wytwarzania poznali uczestnicy warsztatów.

Pozostawiamy uczestników ze słowami prowadzącego zajęcia - Krzysztofa Jaworskiego: "Zdobytą sztukę serowarską można wykorzystać tak, aby wytwarzanie sera było nie tylko przygodą, ale również pomysłem na życie".

Zdjęcia

Biuro LGD Zielone Mosty Narwi
Aleja Jana Pawła II nr 1
06-121 Pokrzywnica

e-mail: biuro@zielonemostynarwi.pl
Tel. 502 240 357

Znajdź nas na: