Samorząd Województwa Mazowieckiego, mając na uwadze potrzebę promowania produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów żywności organizuje XVI edycję Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2022.
Konkurs jest skierowany do producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego. Mogą się do niego zgłosić nie tylko firmy komercyjne, lecz także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np. koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne oraz osoby fizyczne. Zgłoszone podmioty muszą poświadczyć swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami lub na przykład dokumentami potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach czy imprezach lokalnych i regionalnych.
Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do kwestii żywności, a także promocja mazowieckich producentów zajmujących się kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej.
Zgłoszenia do konkursu należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 28 lutego. Więcej informacji.
Źródło www.ksow.pl