Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Projekt współpracy: Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną - PLAT 2019/2020

O projekcie

Projekt współpracy pt. Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” (akronim: PLAT)

Szkolenie z zakresu przedsiębiorczości

LGD Zielone Mosty Narwi zrealizowało zadanie w ramach projektu współpracy - szkolenie z zakresu przedsiębiorczości pt. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w oparciu o lokalny potencjał. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski. Szkolenie poprowadził dr. Leszek Leśniak. Szkolenie odbyło się w dniu 6 września 2019r. w Lipie ("Karczma Wielka Lipa").

Uczestnicy zostali zapoznani następującą tematyką:
- Włączenie społeczne, jako czynnik rozwoju lokalnej społeczności;
- Innowacje – mechanizm wspierający rozwój przedsiębiorczości na wsi;
- Przeciwdziałanie zmianom klimatu i ochrona środowiska warunkiem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich;
- Działalność gospodarcza polegająca na produkcji i sprzedaży produktów lokalnych/ regionalnych;
- Produkty lokalne/tradycyjne w systemach żywności wysokiej jakości;
- Marketing jako metoda budowy silnej marki produktów lokalnych/tradycyjnych.

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i uczestnictwo w szkoleniu :)



Rekrutacja

Konkurs kulinarny


Ogłoszenie o konkursie

Podsumowanie konkursu
LGD Zielone Mosty Narwi po raz pierwszy zorganizowało Konkurs kulinarny pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs odbył się 12 września 2019 w Karczmie Wielka Lipa w ramach podziałania 19.3 ”Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW na lata 2014-2020. Projekt współpracy pt. ,,Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” jest realizowany w partnerstwie pięciu LGD z Mazowsza (LGD Ziemi Mińskiej, LGD Natura i Kultura, LGD Forum Powiatu Garwolińskiego, LGD ”Równina Wołomińska” oraz LGD Zielone Mosty Narwi).

Do konkursu przyjęto zgłoszenia 53 potraw i napojów. Konkursowe dania oceniano w czterech  kategoriach: Dania główne, Ciasta i desery, Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp., Napoje.

Potrawy zgłoszone w konkursie ocieniała komisja konkursowa.

Po ocenie i degustacji komisja przyznała:

Dania Główne:
I miejsce:  Pułtuskie Stowarzyszenie Dialogu Most Aneta Szymańska (Kaczka po Żydowsku);
II miejsce: Genowefa Król (Kotlety z kaszy jaglanej);
III miejsce: Aleksandra Turek, Sandra Piotrowska (Pierś z kurczaka zapiekana w towarzystwie surówki warzywnej);

Ciasta i desery:
I miejsce:  Natalia Kazimierczak (Tort czekoladowy z musem porzeczkowym);
II miejsce: Kinga Smyk (Delicjowy puch);
III miejsce: Hanna Kazimierczak (Ciasto porzeczkowe);

Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.:
I miejsce:  Ewa Jurzyk (Półgęsek);
II miejsce: Jacek Machnacz (Pasztet Mazowiecki z królika);
III miejsce: Wyroby Mięsne Regionalne Małgorzata Kwiatkowska (Kiełbasa Jałowcowa);

Napoje:
I miejsce:  Genowefa Sobczyńska (Nalewka z zielonych orzechów włoskich);
II miejsce: Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka” Adriana Machnacz (Nalewka z czeremchy);
III miejsce: Zygmunt Krzysztof Skoroszewski (Nalewka z tarniny).

Dodatkowo w kategorii "Nalewki” Gmina Nasielsk, Gmina Zatory oraz Gmina Obryte przyznały wyróżniania oraz nagrody: Arkadiuszowi Wyrek (Tatusiowy bimber), Mirosławowi Rębała (Wino z winogron ciemnych), Renacie Gadek (Kompot z Jabłek).

Gratulujemy laureatom, wszystkim uczestnikom konkursu kulinarnego bardzo dziękujemy za udział. Dania, napoje, które Państwo przygotowali były pyszne i przepiękne.
Bardzo dziękujemy :)

Zdjęcia

 

Pozostałe informacje