O projekcie
Projekt współpracy pt. Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” (akronim: PLAT)
Szkolenie z zakresu przedsiębiorczości
LGD Zielone Mosty Narwi zrealizowało zadanie w ramach projektu współpracy - szkolenie z zakresu przedsiębiorczości pt. Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w oparciu o lokalny potencjał. Uczestników powitał Prezes -Albert Jaworski. Szkolenie poprowadził dr. Leszek Leśniak. Szkolenie odbyło się w dniu 6 września 2019r. w Lipie ("Karczma Wielka Lipa").
Uczestnicy zostali zapoznani następującą tematyką:
- Włączenie społeczne, jako czynnik rozwoju lokalnej społeczności;
- Innowacje – mechanizm wspierający rozwój przedsiębiorczości na wsi;
- Przeciwdziałanie zmianom klimatu i ochrona środowiska warunkiem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich;
- Działalność gospodarcza polegająca na produkcji i sprzedaży produktów lokalnych/ regionalnych;
- Produkty lokalne/tradycyjne w systemach żywności wysokiej jakości;
- Marketing jako metoda budowy silnej marki produktów lokalnych/tradycyjnych.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i uczestnictwo w szkoleniu :)
Rekrutacja
Konkurs kulinarny
Ogłoszenie o konkursie
Podsumowanie konkursu
LGD Zielone Mosty Narwi po raz pierwszy zorganizowało Konkurs kulinarny pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs odbył się 12 września 2019 w Karczmie Wielka Lipa w ramach podziałania 19.3 ”Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW na lata 2014-2020. Projekt współpracy pt. ,,Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” jest realizowany w partnerstwie pięciu LGD z Mazowsza (LGD Ziemi Mińskiej, LGD Natura i Kultura, LGD Forum Powiatu Garwolińskiego, LGD ”Równina Wołomińska” oraz LGD Zielone Mosty Narwi).
Do konkursu przyjęto zgłoszenia 53 potraw i napojów. Konkursowe dania oceniano w czterech kategoriach: Dania główne, Ciasta i desery, Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp., Napoje.
Potrawy zgłoszone w konkursie ocieniała komisja konkursowa.
Po ocenie i degustacji komisja przyznała:
Dania Główne:
I miejsce: Pułtuskie Stowarzyszenie Dialogu Most Aneta Szymańska (Kaczka po Żydowsku);
II miejsce: Genowefa Król (Kotlety z kaszy jaglanej);
III miejsce: Aleksandra Turek, Sandra Piotrowska (Pierś z kurczaka zapiekana w towarzystwie surówki warzywnej);
Ciasta i desery:
I miejsce: Natalia Kazimierczak (Tort czekoladowy z musem porzeczkowym);
II miejsce: Kinga Smyk (Delicjowy puch);
III miejsce: Hanna Kazimierczak (Ciasto porzeczkowe);
Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.:
I miejsce: Ewa Jurzyk (Półgęsek);
II miejsce: Jacek Machnacz (Pasztet Mazowiecki z królika);
III miejsce: Wyroby Mięsne Regionalne Małgorzata Kwiatkowska (Kiełbasa Jałowcowa);
Napoje:
I miejsce: Genowefa Sobczyńska (Nalewka z zielonych orzechów włoskich);
II miejsce: Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka” Adriana Machnacz (Nalewka z czeremchy);
III miejsce: Zygmunt Krzysztof Skoroszewski (Nalewka z tarniny).
Dodatkowo w kategorii "Nalewki” Gmina Nasielsk, Gmina Zatory oraz Gmina Obryte przyznały wyróżniania oraz nagrody: Arkadiuszowi Wyrek (Tatusiowy bimber), Mirosławowi Rębała (Wino z winogron ciemnych), Renacie Gadek (Kompot z Jabłek).
Gratulujemy laureatom, wszystkim uczestnikom konkursu kulinarnego bardzo dziękujemy za udział. Dania, napoje, które Państwo przygotowali były pyszne i przepiękne.
Bardzo dziękujemy :)
Pozostałe informacje