Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
DESIGNED BY JOOMLATD

Konkurs kulinarny - podsumowanie

Administrator on 18 wrzesień 2019.

LGD Zielone Mosty Narwi po raz pierwszy zorganizowało Konkurs kulinarny pt. „Dziedzictwo kulinarne szansą na rozwój produktu turystycznego”. Konkurs odbył się 12 września 2019 w Karczmie Wielka Lipa w ramach podziałania 19.3 ”Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego PROW na lata 2014-2020. Projekt współpracy pt. ,,Produkt Lokalny Atrakcją Turystyczną” jest realizowany w partnerstwie pięciu LGD z Mazowsza (LGD Ziemi Mińskiej, LGD Natura i Kultura, LGD Forum Powiatu Garwolińskiego, LGD ”Równina Wołomińska” oraz LGD Zielone Mosty Narwi).

Do konkursu przyjęto zgłoszenia 53 potraw i napojów. Konkursowe dania oceniano w czterech  kategoriach: Dania główne, Ciasta i desery, Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp., Napoje.

Potrawy zgłoszone w konkursie oceniała komisja konkursowa.

Po ocenie i degustacji komisja przyznała:

Dania Główne:
I miejsce:  Pułtuskie Stowarzyszenie Dialogu Most Aneta Szymańska (Kaczka po Żydowsku);
II miejsce: Genowefa Król (Kotlety z kaszy jaglanej);
III miejsce: Aleksandra Turek, Sandra Piotrowska (Pierś z kurczaka zapiekana w towarzystwie surówki warzywnej);

Ciasta i desery:
I miejsce:  Natalia Kaźmierczak (Tort czekoladowy z musem porzeczkowym);
II miejsce: Kinga Smyk (Delicjowy puch);
III miejsce: Hanna Kaźmierczak (Ciasto porzeczkowe);

Wędliny, wyroby garmażeryjne, przystawki itp.:
I miejsce:  Ewa Jurzyk (Półgęsek);
II miejsce: Jacek Machnacz (Pasztet Mazowiecki z królika);
III miejsce: Wyroby Mięsne Regionalne Małgorzata Kwiatkowska (Kiełbasa Jałowcowa);

Napoje:
I miejsce:  Genowefa Sobczyńska (Nalewka z zielonych orzechów włoskich);
II miejsce: Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Wiejskiej „Gąsiorówka” Adriana Machnacz (Nalewka z czeremchy);
III miejsce: Zygmunt Krzysztof Skoroszewski (Nalewka z tarniny).

Dodatkowo w kategorii "Nalewki” Gmina Nasielsk, Gmina Zatory oraz Gmina Obryte przyznały wyróżniania oraz nagrody: Arkadiuszowi Wyrek (Tatusiowy bimber), Mirosławowi Rębała (Wino z winogron ciemnych), Renacie Gądek (Kompot z Jabłek).

Gratulujemy laureatom, wszystkim uczestnikom konkursu kulinarnego bardzo dziękujemy za udział. Dania, napoje, które Państwo przygotowali były pyszne i przepiękne.
Bardzo dziękujemy :)

Zdjęcia

TOP