Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

XV edycja konkursu "Smak ekologicznej żywności"

Administrator on 08 luty 2018.

Kolejny rok z rzędu Zarząd Województwa Mazowieckiego proponuje dzieciom i młodzieży szkolnej konkurs wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produktu ekologicznego pn.: „Smak ekologicznej żywności”. Od roku 2011 konkurs ma formę olimpiady wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produktu ekologicznego. 

Konkurs w 2018 roku jest otwarty dla szkół podstawowych oraz gimnazjów z terenu województwa mazowieckiego, a jego adresatami są dwie grupy wiekowe, tj. uczniowie klas IV-VII szkół podstawowych oraz uczniowie gimnazjów klas II-III. Poprzez organizację konkursu o takim charakterze staje się realne wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych, które mają nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, dlatego niezwykle cenne staje się tego rodzaju przedsięwzięcie mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów dotyczącą żywności ekologicznej. Organizacja takiego właśnie konkursu promuje postawy ekologiczne wśród dzieci i młodzieży, jest niebywałą okazją do zdobycia rzetelnej wiedzy na temat żywności ekologicznej i całej ekologii, mądrej i ciekawej zabawy, współzawodnictwa i spotkania ludzi o podobnych zainteresowaniach.

Konkurs składa się z dwóch etapów i trwa od 1 marca 2018 r. do 22 czerwca 2018 r.

Termin nadsyłania zgłoszeń: do 30 marca br.

Szczegółowe informacje o konkursie można uzyskać w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, tel. (+22) 59 79 339.

Więcej informacji